Frågor och svar
Nu är det enkelt att leva grönt!
Vi har samlat de vanligaste frågorna som har att göra med elbilar och laddning. Om det är något som du undrar över så kontakta oss så hjälper vi dig med dina funderingar. Det har alrig varit enklare att leva grönt!
HITTA LADDSTATION ELLER BIOGASSTATION
Nu finns det en utmärk app för att hitta närmaste biogasmack eller laddstation.
Allt in en och samma app!
Läs mer eller ladda ner appen på tankagront.se

FRÅGOR OM ELBIL OCH LADDNING
Kan man ladda en elbil i vanligt vägguttag?
Vad kostar det att installera en laddbox?
Behövs det en särskild kabel för att ladda i laddbox?
När du köper en eldriven DFSK så ingår två olika laddkablar:
– En rese/nödkabel som du kan använda i vanliga uttag. Denna bör du endast använda om du är helt säker att fastighetens elsintallation klarar av det. Du ska använda dig av ett jordat uttag får absolut inte använda dig av förlängningskablar! OBS! Vår medföljande laddare kräver uttag med säkring på 16A. I uttag med lägre avsäkring kommer säkringen att lösa ut.
– En Mode 3 Typ2-kabel som fungerar i samtliga laddboxar. Denna kabel rekommenderar vi att du använder till den dagliga laddningen.
Hur lång tid tar det att ladda?
Det beror på hur uttaget är avsäkrat och hur tomt det är i ”tanken”. I vanligt uttag med säkring på 10 A laddar man lite över 2 kW i timmen. Det ger lite över en mils räckvidd i timmen och innebär att t.ex. en Seres 3 som har batteri på 53 kWh tar cirka 25 timmar att ladda från tomt till fullt.
Det går snabbare att ladda med en laddbox. Här kommer exempel på beräknad laddhastighet beroende på avsäkring:
16 A = cirka 3,5 kW per timme
20 A = cirka 4,2 kW per timme
25 A = cirka 5,5 kW per timme
Modeller med ombordsladdare som klarar trefas (t.ex. Seres 3 från 2022 eller Seres 5) kan ta emot upp till 11 kW på en laddbox med avsäkring 3X16A.
Vad menas med snabbladdning?
Hur lång tid tar det att snabbladda?
När du passerat 80% kommer laddningen att succesivt minska i hastighet för att inte överhetta batteriet. Därför lönar det sig inte att stå och snabbladda mer är till ca 80%.
Vad kostar det att ladda en elbil?
Om du däremot laddar på en snabbladdare så kostar det lite olika men räkna cirka 5 kr per kW, vilket innebär en milkostnad på cirka 10 kr per mil.
Den exakta kostnaden ser du i laddoperatöreras app eller hemsida.
Varför är min räckvidd kortare än vad som deklareras av tillverkaren?
Det går åt mer energi när bilen behöver värma eller kyla kupén och den förbrukar mer när man kör fort. Med andra ord kommer du längre på en laddning om du kör 80km/tim än om du kör 110km/tim.
Den deklarerade räckvidden är framtagen i kontrollerade förhållanden (WLTP) för att kunna jämföras mellan biltillverkare. Om man kör lugnt och ekonomiskt så kan räckvidden vara längre än den angivna.
Ibland känns elbilen lite tröttare. Varför?
Under årets kalla dagar behöver högspänningsbatteriet nå sitt arbetstemperarur innan det kan ge full effekt till elmotorn samt om högspänningsbatteriet är laddat under 10% så kommer bilens effekt att begränsas.
Vad händer om elen tar slut innan jag når min destination?
Tranemo bil AB
0325-20 20 50
Adress
Åkerivägen 6,
514 33 Tranemo
E-post
info@tranemobil.se
Sommar öppettider 24/7 - 19/8
Mån-Fre: 10.00 - 18.00
Lunchstängt: 13.00 - 18.00
Lör: 10.00 - 13.00
Sön: Stängt
Öppettider
Mån-Fre: 8.00 - 17.00
Lör: 10.00 - 13.00
Sön: Stängt